Papagalul Perus (Budgerigar, Budgie)

Papagalul Perus (denumirea stiintifica -Melopsittacus undulatus

In curand...

Cinteza australiana zebrata (Zebra Finch)

                          Cinteza australiana zebrata (denumirea stiintifica -Taeniopygia guttata) 




Foarte populara printre iubitorii de pasari, datorita coloritului frumos, dar si temperamentului agreabil, cinteza australiana zebrata – Taeniopygia guttata  – este o bijuterie a naturii care trebuie respectata si apreciata la adevarata sa valoare. Cinteza australiana zebrata face parte din familia Estrildidae si este originara din Australia, Timor-Leste si Indonezia. Populatii de zebre australiene au fost introduse insa si in SUA, Porto Rico si Portugalia. Se cunosc doua subspecii de cinteze australiene zebrate: Taeniopygia guttata guttata (de dimensiuni mai mici, originara din Timor si Indonezia) si Taeniopygia gutatta castanotis (originara din Australia), aceasta din urma fiind cea mai intalnita in captivitate.
Penajul zebrelor australiene salbatice este majoritar gri, cu dungi albe si negre pe tartita si coada. Lateralele corpului sunt castanii cu pete albe, iar abdomenul si partea de dedesubt a cozii sunt albe. Picioarele sunt galbui-portocalii, ochii sunt rosii, iar de la ochi porneste in jos o dunga neagra, asemanatoare unei lacrimi.
Masculii de zebre australiene se disting vizual foarte usor de femele. Ei au dungi albe si negre pe gat si piept, pete portocalii pe obraji si pene maro pe lateralele corpului. Ambele sexe au ciocul rosu-portocaliu, dar ciocul masculilor este colorat mai puternic decat al femelelor. Totusi, aceste indicii sunt valabile in cazul zebrelor cu un colorit ca al celor din salbaticie. In captivitate s-au obtinut foarte multe varietati de culoare (Gray, Chestnut Flanked White, Fawn, Lightback, Black Cheek, Black Breasted, Florida Fancy, Orange Breasted, Penguin, Pied, Eumo, Agate, Recessive Silver, Black Face, Dominant Silver si multe altele) in cazul unora diferentierea vizuala a sexelor fiind mai greu sau chiar imposibil de realizat.
Cintezele australiene zebrate ating lungimi de 10-12cm, greutati de 10-12g si pot trai in captivitate chiar si peste 10 ani..
In habitatul lor natural zebrele australiene traiesc de obicei in grupuri de pana la 100 de exemplare. Ele pot fi intalnite intr-o multitudine de habitate, parand ca prefera totusi zonele mai uscate de pe malurile apelor. Semintele, grauntele, ierburile si diferitele plante, fructele, dar si insectele si larvele acestora alcatuiesc dieta lor in natura. Pasarea plaseaza semintele in cioc, le sfarama cu ajutorul maxilarului inferior si indeparteaza coaja cu ajutorul limbii.
Cintezele australiene zebrate ating maturitatea sexuala dupa implinirea varstei de 3 luni, dar nu este indicat sa le imperecheati decat abia dupa implinirea varstei de minim 6 luni.
Masculul zebra nu este monogam, el se poate imperechea cu mai multe femele precum si cu femelele altor specii de cinteze. Ambii parinti vor pregati cuibul, vor cloci ouale si se vor ocupa de cresterea puilor.
Masculii zebra sunt singurii care canta, dar cantecul lor nu are frumusetea si complexitatea cantecului canarilor.
Zebrele australiene sunt pasari foarte sociale, care este ideal sa fie gazduite in perechi sau grupuri. Totusi, gazduirea in grupuri poate determina probleme de teritorialitate si agresiuni intre exemplare. Zebrele nu trebuie gazduite impreuna cu alte specii de cinteze intrucat hibridizeaza foarte usor si puii rezultati pot avea probleme sau pot fi sterili. Zebrele australiene nu agreaza in general atingerile si manipularile, dar se bucura totusi de prezenta omului. Desi pasari de dimensiuni mici, au nevoie de un spatiu generos (voliera) care sa le permita sa-si exerseze capacitatea de zbor si sa-si mentina sanatatea. Angajamentul de crestere al unuia sau mai multor cinteze australiene zebrate nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate.

  HRANA

Mix de seminte din :
                            - Seminte de dughie (se gaseste la petshopuri, targuri, piata, etc)
 
                                  Dughie (denumirea stiintifica: Setaria italica,Setaria verticillata)
                                             (denumirea populara: mohor, părâng, mei-păsăresc, bursoacă)

                            - Seminte de glanț (falaris, phalaris, zis si "iarba canarasului" - se gaseste la petshopuri, targuri, piata, etc)
                                          Glanț (denumirea stiintifica: Phalaris canariensis)
                                                    (denumirea populara: meiul canarilor, iarba canarasului)

                            - Seminte de mei alb (se gaseste la petshopuri, targuri, piata, etc)
 
                                             Mei alb (denumirea stiintifica: Panicum miliaceum)
                                                           (denumirea populara: malai marunt)

                            - Seminte de mei galben (se gaseste la petshopuri, targuri, piata, etc)
 
                                             Mei galben (denumirea stiintifica: Panicum miliaceum)
                                                           (denumirea populara: malai marunt)

                            - Seminte de mei rosu (se gaseste la petshopuri, targuri, piata, etc)
                                              Mei rosu (denumirea stiintifica: Panicum miliaceum)
                                                           (denumirea populara: malai marunt)

                            - Seminte de sorg (planta din care se confectioneaza maturile - se gaseste la petshopuri, targuri, piata, etc)
                                            Sorg (denumirea stiintifica: Sorghum vulgare,Sorghum bicolor,Sorghum saccharatum,Sorghum sudanense)
                                                    (denumirea populara: sorg, mătură, sudancă, costrei,iarba de Sudan)


 In cantitati mai reduse - Seminte de in, rapita, mac, seminte de floarea soarelui (neprajite) pisate marunt (se administreaza toamna, iarna), miez de nuca dat pe razatoare (se pune putin intr-un capacel separat de mixul de seminte)



Seminte germinate, incoltite de dughie, mei alb, mei galben, mei rosu, glant, sorg.

                                                                Seminte germinate, incoltite

Spice de mei ,ciorchine dughie (se gasesc la petshopuri) , spice de mohor salbatic, stir (bine spalate, uscate).

                                                                    Spice de mei



Os de sepie (obligatoriu ! - se gaseste la magazine ,petshopuri  furnizeaza calciul necesar iar pasarile isi pot exersa, toci ciocul, gherutele ). Este un produs natural, asigura necesarul de minerale, carbonat de calciu, ajuta la dezvoltarea naturala armonioasa a păsărilor (atat a celor adulte, mature cat si a puilor), ajuta la intarirea sistemului osos si la intretinerea formei, mentinerea lungimii naturale normale a ciocului pasarilor (atat gherutele cat si ciocul pasarilor cresc, se regeneraza incontinuu de aceea ele au nevoie atat de carbonat de calciu, minerale cat si de un material relativ dur pentru a-si toci ajusta forma si lungimea ciocului, a gherutelor)

Osul de sepia trebuie sa fie sterilizat inainte de utilizare (se pune in cuptorul normal  pentru 10 minute la temperatura ridicata pentru a ucide bacteriile ce are putea infecta , imbolnavi pasarile, nu recomand folosirea cuptorului cu microunde deoarece radiaza) osul de sepia este util pentru curatarea si tocirea cicului aducand totodata si un aport de carbonat de calciu necesar in particular femelelor in perioada depunerii oualor. Achizitionati cumparati doar os de sepie ambalat sigilat, din magazine, petshopuri serioase de incredere cu traditie, pentru a evita neplacerile, contaminarea imbolnavirea pasarilor. Nu recomand blocul mineral cu os de sepie , osul de sepia incorporat in blocul mineral ,deoarece acest asa zis "bloc mineral" contine arome, coloranti artificiali etc care in mod normal nu au ce sa cauta in hrana pasarilor, dauneaza sanatatii pasarilor.
Osul de sepie se in ataseaza, se fixeaza bine in interiorul coliviei, volierei in apropierea recipientelor pentru hrana , a hranitorilor, langa stinghii , bete pentru a permite pasarilor un acces usor la osul de sepie care se fixeaza bine pentru a permite pasarilor sa ciuguleasca sa roada osul de sepie in voie fara ca acesta sa fie desprins, sa cada pe fundul coliviei, volierei, sa fie murdarit de gainat etc.Osul de sepie nu se fixeaza nu se pune in apropierea recipentelor de apa, adapatorilor, recipente pentru scaldat, cadite etc pentru ca umiditatea stropii de apa care ajung pe suprafata osului de sepie favorizeaza dezvoltarea bacteriilor  , nu se fixeaza in partea de jos a coliviei pentru a se evita murdarirea osului de sepie cu gainat , nu se fixeaza in locurile unde se adminstreaza pasarilor bucatele de fructe, legume, ou fiert etc pentru a se evita murdarirea osului de sepie cu resturi de fructe legume care favorizeaza dezvoltarea de bacterii, mucegaiuri etc si care dauneaza sanatatii pasarilor. In cazul osului de sepie cu agatatoare din tabla de aluminiu acesta se fixeaza prin indoirea aripioarelor din tabla ale agatatoarei aflate pe spatele osului de sepie pentru ca osul de sepie sa fie prins, agatat bine de zabrelele coliviei, volierei (spatele osului de sepie este dur). Pentru osul de sepie fara agatatoare se va folosi un suport special pentru osul de sepie (se gaseste in magazine,  petshopuri) suportul se va fixa in interiorul coliviei, volierei iar osul de sepie intre clemele suportului.Osul de sepie se schimba se reinoieste cand partea din fata a fost roasa, consumata in cea mai mare parte sau total, partea ramasa din osul de sepie poate fi sterilizata, macinata, pisata marunt si administrata pasarilor.

                                                       Os de sepie simplu cu agatatoare  
                                           din tabla de aluminiu pentru fixarea acestuia in colivie




Verdeturi
Frunze de papadie, spanac, frunze de morcov, frunze de urzici, stevie, patrunjel, leustean, frunze de telina toate proaspete - bine spalate cu apa pentru a inlatura praful, mizeria, eventualele insecte, oua larve, melci etc, sterse de apa si tocate, taiate in bucati mici sau din cand in cand atarnate prinse cu un clip de zabrelele coliviei langa stinghii, bete pentru ca pasarile sa ajunga, sa aiba acces usor la ele pentru a le ciuguli. Nu li se da varza deoarce produce diariee.Frunele de salata se administreaza pasarilor doar daca sunt crescute in gradina fara pesticide chimicale iar sursa este sigura de incredere, marea majoritate a salatei este plina de pesticide, chimicale mai ales cea din import.

Legume
Morcov ras sau bucatele daca este destul de fraged, dovleac de placinta ras, bucatele de dovlecel fraged  , castraveti mici (sa nu aiba gust amar), bucatele de ardei gras, bucatele de gogosar rosu, verde de sezon (cele de toamna crescute in gradina nu cele din import care sunt pline de pesticide) gustati inainte, daca sunt iuti nu li se dau pasarilor.
Cotoare cu seminte de ardei gras, gogosari.


Porumb crud in lapte (nestropit) - bucatele de stiuleti de porumb crud in lapte spalate bine, sterse de apa, cu boabe zdrobite.



Fructe
Bucatele de mar (fara seminte deoarece acestea sunt toxice), pere  (fara seminte deoarece acestea sunt toxice), feliute taiate pe jumatate de portocale, mandarine dar cu moderatie (o data de doua ori pe saptamana) deoarece sunt fructe cu aciditate mare , bucatele de caise, banane, pepene galben , se administreaza in functie de sezon. Nu oferiti pasarilor dvs mere, pere, caise ,cirese etc din import , arata impecabil dar sunt pline de pesticide chimicale (nu de vitamine) ,care le fac sa creasca rapid sa fie mari , sa arate perfect si sa reziste perioade mari de timp fara sa se strice, oferiti fructe si legume crescute natural, local, de sezon (nu arata perfect, sunt mai mici, se strica mai repede dar contin vitamine nu chimicale toxice).

Fructele de avocado sunt interzise  deoarece sunt toxice si duc la moartea pasarilor. 

Surse de proteine
Ou fiert tare, galbenus bine pasat - se administreaza in cantitati mici si nu se lasa mai mult de 2-3 ore (mai ales cand este cald) deoarece se altereaza foarte repede, reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor ce pot afecta pasarile.
Din cand in cand se pot administra viermusi de ou (cei folositi ca momeala la pescuit), viermusi de faina , doar 3-4 viermusi decapitati si taitati in doua pentru a evita accidentele, se administreaza mai ales in perioada de imperechere, crestere a puilor.
Coji de ou bine spalate , fierte 10 minute in apa clocotita, sau bagate la cuptor 5 minute la temperatura mare pentru sterilizare (pentru a ucide bacteriile Salmonella care dauneaza sanatatii pasarilor ), pisate - asigura necesarul de calciu.

Se mai pot administra din cand in cand bucatele de paine uscata bine, bucatele de mamaliga fara sare.

Zebra australiana prefera ciorchinele spicele de mei. Il poti agata in colivie (are cca. 20cm), astfel incat pasarile sa poata ciuguli din el dupa bunul plac. Acest mod de a manca seamana cu modul lor natural de a se hrani. E foarte important sa nu le administrezi seminte , verdeturi, fructe , legume, hrana  alimente vechi, prafuite, murdare sau rancezite,mucegaite  pentru ca pasarile se pot imbolnavi, sau pot chiar muri. Cumpara semintele din acelasi loc, mai ales daca s-au dovedit a fi sigure.

 Nutritia echilibrata si variata a zebrelor australiene este secretul cresterii lor cu rezultate foarte bune. Majoritatea problemelor de sanatate pe care le pot dezvolta zebrele australiene se datoreaza unei alimentatii defectuoase. Astfel, dieta unei zebre australiene trebuie sa contina carbohidrati, proteine, lipide, vitamine si minerale.
Majoritatea oamenilor considera ca alimentatia unei zebre australiene trebuie sa fie alcatuita numai din seminte ceea ce este total eronat. Cele mai recente studii nu recomanda hranirea zebrelor numai cu seminte, deoarece o astfel de dieta este saraca in vitamina A, proteine si calciu si prea bogata in grasimi. In mediul lor natural, in afara de seminte (crude ,germinate si coapte), aceste pasari mananca ierburi, verdeata si fructe. Astfel, cautati sa oferiti zebrelor dumneavoastra o dieta pe baza de seminte, dar completata cu legume , verdeata si fructe. Zebrele prefera diferitele tipuri de seminte de mei, dughie, glant . Alegeti pentru zebrele dumneavoastra mixuri de seminte de calitate.
Verificati prospetimea acestora si daca nu aveti un numar mare de zebre, cumparati cantitati mici, suficiente pentru o luna de zile, intrucat semintele se degradeaza usor! Nu le oferiti zebrelor daca sunt mucegaite sau infestate cu paraziti, mizerie etc ! In afara de aceste mixuri de seminte, oferiti zebrelor dumneavoastra si o varietate de vegetale: morcov ras, laptuca, papadie, spanac, castravete, mar, banana. Incercati mai multe variante pentru a descoperi preferintele pasarilor dumneavoastra. Inainte sa oferiti verdeturile, legumele si fructele, spalati-le bine, uscati-le si apoi taiati-le in bucatele mici si evitati vegetalele care au fost tratate cu chimicale pesticide .
incercati sa obisnuiti de mici cintezele dumneavoastra cu o dieta echilibrata. Zebrele mature pot fi dificil de “convertit” la o alimentatie diversa. Nu infometati niciodata pasarea daca doriti sa-i schimbati dieta, acest lucru este periculos pentru metabolismul sau.
Zebrele australiene prefera sa manance dimineata si seara, asa cum fac in habitatul lor natural.
Le puteti oferi si seminte germinate si bucatele de galbenus de ou fiert foarte tare din cand in cand. Nu le oferiti niciodata ciocolata, avocado, ceapa, rubarba si semintele de mar, pere sunt toxice pentru ele si pot duce la moartea pasarilor. Sunt interzise si alimentele care contin cofeina sau alcool sau cele cu continut de sare, zahar . Pasarile nu tolereaza lactoza, deci evitati branza si iaurtul.
Zebrele trebuie sa aiba in permanenta apa proaspata la discretie. Schimbati zilnic apa din adapatoare si curatati frecvent adapatoarea pentru a preveni infestarea cu bacterii, apa de la robinet trebuie lasata 48 de ore in vase deschise pentru declorinare, apa trebuie sa fie curata ,potabila ,la temperatura camerei nici calda nici rece. Puteti amesteca apa cu suplimente de vitamine doar in cazul problemelor de sanatate. Acestea vor trebui folosite mai ales in perioade de convalescenta sau de imperechere. Totusi, daca oferiti zebrelor o hrana variata diversificata si echilibrata, suplimentele de vitamine nu sunt necesare.
In colivia zebrelor va trebui, obligatoriu, sa asezati si un os de sepia (pe care isi pot exersa ghearele si ciocul) si care le vor furniza si calciul necesar.

Colivia
Colivia ideala este mare de forma dreptunghiulara (dimensiuni minim 70cm Lungime, 55cm latime si 55cm inaltime - 70 x 55 x 55), dar cu cat este mai mare cu atat este mai bine pentru pasari. Temporar, pentru o perioada scurta de timp cintezele australiene zebrate pot fi gazduite si in colivii de dimensiuni mai mici. Pentru o igienizare, curatare usoara si rapida colivia trebuie obligatoriu sa fie prevazuta cu tavita detasabila din material pastic sau tabla rezistenta la apa (nu din zinc deoarce zincul este toxic pentru pasari) aflata la la baza, pe fundul coliviei (se poate observa in pozele de mai jos) aceasta este foarte practica, utila deoarece permite curatare rapida si manevrare usoara. Amplasati colivia intr-un loc luminos dar ferit de curenti de aer , frig, caldura excesiva, soare puternic, fum, aburi, vapori de deodorant, parfum, vopsea , substante chimice etc , ferit de agitatie sau galagie.


Tipuri de colivii adecvate pentru cintezele australiene zebrate



 Desi sunt pasari de dimensiuni mici, cintezele australiene zebrate au nevoie de un spatiu generos, pentru a-si exersa abilitatile de zbor si a-si mentine sanatatea. Aceasta inseamna ca, o pereche de zebrute trebuie sa beneficieze de o colivie care sa masoare un minimum de 70cm Lungime, 55cm latime si 55cm inaltime (L -70cm  X  l -55cm  X  i -55cm) . In cazul zebrelor australiene lungimea si latimea este mult mai importanta decat inaltimea coliviei/volierei. Dimensiunea coliviei este cu atat mai importanta cu cat, zebrele australiene nu sunt pasari care pot fi lasate libere sa zboare in casa si nu trebuiesc scoase din colivie in general . Nu uitati de faptul ca accesoriile din colivie limiteaza si ele spatiul. Nu au nevoie de "jucarii" - leagan, oglinda etc acestea chiar le incomodeaza si se pot accidenta cand incearca sa le evite. Regula general valabila este sa cumparati o colivie cat mai mare pentru a oferi zebrutelor dumneavoastra o viata cat mai placuta ,sanatoasa si indelungata. Daca aveti mai multe zebre va trebui sa achizitionati o colivie/voliera si mai mare. Evitati sa folositi colivii “la mana a doua”, acestea pot purta diverse boli sau bacterii de la fostii “locuitori”, daca totusi decideti sa le folositi spalati-le (cu apa si detergent insistand la colturi, in zonele unde este adunata mizeria,dezinfectati-le foarte bine inainte (cu spirt, alcool sanitar), aruncati stinghiile vechi (de obicei gazduiesc paraziti paduchi , bacterii etc ), inlocuiti-le cu stinghii noi (confectionate din crengi ramuri proaspete din lemn de salcie, tei, corcodus -lemn care nu este toxic pentru pasari) in prealabil spalate bine cu un buretel si apa calda pentru a inlatura parful, mizeria, eventualele larve, oua de insecte, bacterii etc, sau decojite in prealabil.
Colivia trebuie sa fie confectionata din otel inoxidabil si sa nu aiba parti muchii ascutite, taioase, intepatoare in care pasarea sa se poata rani. Atunci cand alegeti colivia potrivita, va trebui sa aveti in vedere si distanta dintre bare,zabrele care nu trebuie sa fie mai mare de 10-12mm, pentru a preveni evadarea sau accidentarea zebrutelor(prindera capului, aripioarelor intre zabrele etc)
Coliviile rotunde nu sunt recomandate si nici confortabile pentru pasari, din punct de vedere psihic, intrucat le accentueaza sentimentul de nesiguranta. O colivie dreptunghiulara va oferi pasarii posibilitatea de a se retrage in colturi, unde sa se simta ocrotita. Mai mult decat atat, cintezele australiene zebrate se simt mult mai in siguranta daca in partea din spate al coliviei exista un material solid (carton, placaj - nou ) . Deci, evitati coliviile rotunde!
Colivia ideala are fundul detasabil, si tavita pentru a permite curatarea ei cu usurinta. Pe fundul coliviei asezati  hartie  curata (nu hartie lucioasa, cerata pe care pasarile pot aluneca, nu ziar, hartie tiparita deoarece contine substante coloranti toxici , plumb, se poate folosi hartie alba de xerox sau hartie simpla de impachetat ) pe care sa le inlocuiti zilnic sau  la doua zile. Nu folositi rumegus, nisip sau alte materiale pentru ca pasarea le poate inghiti, dezvoltand astfel grave probleme de sanatate si in plus, acestea pot cu usurinta adaposti bacterii, mucegaiuri. Pentru a limita mizeria din jurul coliviei puteti inconjura partea de jos a acesteia cu plexiglas. Aveti insa grija ca pasarea sa nu se poata rani in clemele cu care prindeti acest material de colivie (clemele vor trebui sa fie confectionate din otel inoxidabil).
Desi nu este obligatoriu, pe timpul noptii puteti acoperi partial colivia cu un material curat, din bumbac , matase in general din materiale naturale, nevopsite, neparfumate etc (fara scame, fire de ata in care pasarile se pot agata, se pot sugruma etc ), aceasta va incuraja pasarea sa se linisteasca si sa doarma mai mult dimineata, va tine departe insectele si va mentine constanta temperatura in colivie. Folositi un material cu structura uniforma si neteda, pentru a evita ca pasarea sa-si prinda ghearele , aripioarele , capul etc in textura sa. Evitati materialele de tip prosop. Acest acoperamant va trebui scuturat zilnic de praf si spalat saptamanal cu detergent fara parfum si clatit foarte bine cu apa pentru a inlatura urmele de detergent care ar putea afecta pasarile.

Accesoriile

Colivia trebuie sa contina (chiar mai multe daca este spatioasa) stinghii din lemn (de salcie, tei, corcodus - care nu contin substante toxice pentru ele) rotunde (nu cu muchii, nu patrate triunghiulare, dreptunghiulare etc nu cu aschii , tepi, spini etc) de diferite grosimi , diametre intre 0.5 mm-12 mm  , pozitionate la nivele diferite, nu foarte aproape una de alta, pentru a permite pasarii deplasarea confortabila intre ele. . Cele mai potrivite sunt cele din lemn . Evitati stinghiile din smirghel intrucat cauzeaza rani pe piciorusele fragile ale zebrutei! Puteti folosi si franghie netratata pentru a confectiona stinghii, insa va trebui sa aveti grija si s-o indepartati atunci cand incepe sa se despice, pentru a preveni blocarea vreunei gherute in ea. Crengile naturale (de salcie, tei, corcodus) sunt cele mai bune . Asigurati-va ca alegeti crengute proaspete si care nu au fost stropite cu insecticide! Interesati-va si daca lemnul respectiv nu este cumva toxic (cele din salcie, tei, corcodus nu sunt toxice) . Stinghiile deteriorate, crapate, rupte etc trebuiesc imediat inlocuite. Nu asezati recipientele, bolurile cu mancare si apa sub stinghii, pentru a evita stropirea alimentelor cu materii fecale, gainat.
Pentru mancare si apa, folositi boluri mai degraba late decat adanci, confectionate din otel inoxidabil sau sticla intrucat sunt sigure si usor de curatat (acestea vor trebui spalate zilnic). Va trebui sa folositi boluri separate pentru seminte si pentru fructe/legume, verdeata. Pentru apa puteti folosi si o adapatoare special conceputa. Asigurati-va ca plasati bolul de mancare langa o stinghie pe care pasarea sa poata sta si manca.
In colivia zebrutei va trebui, obligatoriu, sa asezati si un os de sepia (se gasesc la petshop, mall uri) . Acesta ii furnizeaza calciul necesar si este un material excelent pe care isi poate exersa toci ghearele si ciocul.
Zebrelor australiene le place foarte mult sa se balaceasca in apa. Mai mult decat atat, chiar au nevoie de o “baie” o data la 2-3 zile, pentru a-si putea curata penele. In acest scop puteti folosi un bol putin adanc pe care sa-l umpleti cu apa si sa il asezati pe fundul coliviei. In magazinele de specialitate exista si “cadite”, special concepute pentru pasari, care pot fi fixate pe peretele coliviei. Va trebui sa aveti in vedere totusi ca aceasta activitate, desi foarte utila si distractiva pentru zebruta, va produce mizerie si va fi necesar sa stergeti apa rezultata sau sa uscati/indepartati hrana si accesoriile care au fost eventual stropite. Daca zebruta dumneavoastra nu agreaza baile facute in acest mod, puteti sa stropiti pasarea cu apa calduta dintr-o sticla cu pulverizator, avand grija sa nu indreptati stropii catre fata ei sau sa ii udati puful de sub pene (care se usuca foarte greu). Baile trebuiesc facute ideal dimineata si atunci cand temperatura ambientala nu este scazuta (pentru a evita imbolnavirea pasarii). Nu adaugati niciodata detergent sau orice alt substanta in apa cu care imbaiati zebra asutraliana!
Zebrutelor australiene le place sa doarma in cuib deoarece se simt in siguranta peste noapte.
Daca au acces la plante de apartament, decor etc, asigurati-va ca nu sunt toxice pentru zebrute si ca nu au fost tratate cu diverse chimicale sau ingrasaminte.

Jucariile

Nu au nevoie de "jucarii" leagane etc mai ales ca acestea le incomodeaza, pot  fi dezmembrate in bucati mici pe care pasarea sa le poata inghiti, pot genera accidente  Evitati inelele metalice si lanturile, precum si jucariile din materiale tratate chimic (zinc, mercur, adezivi etc.) sau din plastic. Toate acestea nu fac altceva decat sa aglomereze colivia si cresc pericolul de accidentare.


Amplasarea coliviei


Colivia zebrutei NU trebuie asezata in bucatarii (pericol de toxicitate datorita gazului emanat de articolele de menaj confectionate din teflon!, aburi vapori etc ) si nici in bai. Alegeti un loc linistit si aveti grija sa nu o plasati totusi in locuri unde pasarile sa se simta total izolate. Nu asezati colivia pe podea, ea trebuie amplasata la inaltime pentru ca pasarea sa se simta in siguranta (ideal la nivelul ochilor). Colivia nu trebuie asezata in locuri in care sunt curenti de aer si nici in camere unde sunt variatii mari de temperatura, mirosuri, vapori de deodorant, parfum, substante chimice toxice , detergenti ( folositi la curatarea mobilei, podelelor etc)  Temperatura ambientala ideala pentru o zebra australiana este de 22-24°C. Nu uitati ca este o pasare originara din Australia , nu este obisnuita si nu rezista la temperaturi scazute.
Pe timpul verii, nu plasati colivia in calea curentilor de aer conditionat. Amplasati colivia departe de geamuri, in locuri luminoase (au nevoie de lumina) , dar in nici un caz sub lumina directa a soarelui.

Igiena.
Curatarea coliviei si a accesoriilor.

Igiena este un factor extrem de important, mult mai important decat ne vine sa credem, in mentinerea sanatatii pasarilor. Asternutul de pe fundul coliviei trebuie inlocuit zilnic. Incercati sa curatati imediat materiile fecale cazute pe fundul coliviei sau pe barele ei, odata intarite acestea sunt mult mai dificil de indepartat. De asemenea, retineti ca hrana umezita sau fecalele atrag foarte repede insectele si dezvolta foarte usor bacterii. Saptamanal va trebui sa curatati colivia in intregime cu apa de la robinet (contine clor) .Clatiti din abundenta stergeti si lasati colivia sa se usuce complet inainte de a pune pasarea in ea.
Bolurile de mancare si apa, adapatoarea trebuiesc spalate zilnic cu apa si dezinfectate cu spirt, alcool sanitar (alcoolul se evapora dupa cateva minute). Aveti grija sa indepartati toate resturile si mizeria, in special in cazul adapatorilor. Saptamanal le puteti dezinfecta si pe acestea, cu apa fiarta. Clatiti din abundenta pentru a va asigura ca pasarea nu va ingera substantele toxice cu care le-ati spalat.
Accesoriile, stinghiile si celelalte accesorii din colivie trebuiesc si ele spalate si curatate de indata ce sa murdaresc sau umezesc. Umezeala este inamicul numarul unu! Uscati stergeti bine toate aceste obiecte inainte de a le reintroduce in colivie.


 Imperecherea asigurarea conditiilor optime

Daca aveti o pereche viabila de zebre australiene si v-ati hotarat sa le imperecheati va trebui sa le asigurati conditiile optime necesare reproducerii. Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes.

Lumina

Balanta hormonala a zebrelor este influentata de cantitatea de lumina care patrunde prin ochii lor. Astfel, sezonul lor de imperechere incepe in primavara, atunci cand ziua se mareste. Pentru stimularea reproducerii va trebui sa oferiti zebrelor multa lumina puternica timp de 12-14 ore zilnic. Ideala este lumina naturala, dar in casele noastre lumina care patrunde prin geamuri nu este suficienta si va trebui sa folositi o sursa de lumina artificiala. Alegeti o lampa fluorescenta cu spectru total (UVA+UVB) care sa fie dotata cu timer. Cresterea numarului de ore de lumina trebuie facuta treptat pentru a nu stresa zebrele. In prima saptamana cresteti cu 30 de minute, in a doua saptamana cu alte 30 de minute si asa mai departe. Cand numarul de ore de lumina ajunge la 11 puteti introduce pasarile in colivia de reproducere. Atentie! La 15 ore de lumina pe zi zebrele vor incepe procesul de naparlire, deci nu lasati lumina mai mult de 15 ore!
Mancarea si apa
Dieta unei zebre este foarte importanta si ea trebuie sa fie cat mai sanatoasa si echilibrata in orice moment al vietii pasarii, nu numai atunci cand o pregatim pentru reproducere. Totusi, in vederea unei reproduceri reusite va trebui sa aveti mai multa grija de alimentatia zebrei. Ideal este ca, cu 2-3 luni inainte de a reproduce pasarea, sa-i oferiti o hrana diversificata, cu continut ridicat de vitamine, proteine si calciu:
- fructe si legume: morcov, laptuca, papadie, spanac, castravete, mar, banana etc.
- ou fiert tare (timp de 15-20 minute) si eventual pasat impreuna cu coaja pisata (ideala ca sursa de calciu);
- mixuri de seminte de calitate si in special mei, dughie, glant (falaris, phalaris)
- seminte germinate si seminte inmuiate in apa;
- suplimente de calciu si minerale (foarte importante pentru sanatatea femelei): os de sepie.
Puteti chiar adauga in apa de baut suplimente de vitamine. Mancarea si apa de baut proaspete trebuie sa fie din abundenta la dispozitia zebrelor.
Baile si temperatura
Pentru a stimula reproducerea zebrelor mentineti temperatura ambientala la 19-24 C. Baile sunt de asemenea importante si vor stimula zebrele se se imperecheze. Atat masculul cat si femela vor avea nevoie de ele. Ideal este sa le oferiti o “cadita” cu apa de cateva ori pe saptamana. Baile trebuie sa continue si in perioada de depunere si clocire a oualor, intrucat acestea au nevoie de diferite grade de  umiditate.




Cuibul

                                           Cuib din lemn , placaj pentru cinteze australiene zebrate




                                         Tipuri de cuib din plastic pentru cinteze australiene zebrate

Cele mai bune cuiburi sunt cele tip cub din lemn sau plastic cu dimensiunile de 20cm (lungime) X  20cm (latime)  X 20cm (inaltime), sunt incapatoare pentru pui si parintii lor , sunt rezistente si pot fi folosite o perioada indelungata , se pot curata igieniza usor pntru a evita parazitii, mucegaiul etc.
Cuiburile pot fi confectionate sau cumparate din magazinele de specialitate, trebuie sa fie confectionate din lemn sau plastic in forma de cub cu deschiderea intrarea dreptunghiulara (nu circulara ) . Se pot confectiona cuiburi in forma de cub cu deschiderea pe o latura, cu dimensiunea de minim 20cm (lungime) X  20cm (latime)  X 20cm (inaltime). Muchiile, colturile acutite, aschiile etc cuibului se vor rascheta , indeparta astfel incat sa pasarile sa nu se poat rani, accidenta.  Cuibul trebuie plasat in jumatatea superioara a coliviei, pentru ca pasarile sa se simta in siguranta. Va trebui sa asigurati zebrelor si materiale cu care ele sa-si “captuseasca” cuibul:  iarba uscata , fan,  pene  (fara chimicale substante toxice care le afecteaza sanatatea, fara materiale sintetice , vata, bumbac, sfori, ata etc in care se pot agata etc). Cuiburile trebuiesc curatate igienizate , fanul iarba uscata etc materialul de cuib trebuie schimbat dupa ce puii ies din cuib, pentru a evita aparitia bacteriilor, mucegaiurilor, a parazitilor paduchilor etc , pentru a preveni si evita imbolnavirea pasarilor.


                                         Cuib din lemn , placaj pentru cinteze australiene zebrate


Stinghiile

Stinghiile din cuib sunt foarte importante deoarece pe ele se petrece actul de imperechere propriu-zis. Astfel, procurati minim 2 stinghii solide, pe care femela sa poata sta confortabil si in echilibru atunci cand masculul se va aseza peste ea. De asemenea, aveti grija sa asezati stinghiile in asa fel incat zebrele sa aiba suficient loc de manevra. Daca, de exemplu, sunt asezate prea aproape de acoperisul coliviei masculul nu va avea loc sa stea peste femela. Actul imperecherii presupune miscari de balans efectuate de mascul, deci nu asezati jucarii sau alte accesorii in imediata apropiere a stinghiilor. Ideale sunt stinghiile confectionate din crengi naturale (din lemn de salcie, tei, corcodus , lemn care nu este toxic) spalate bine in prealabil sau decojite.

Reproducere

Atat femelele, cat si masculii au aceleasi dimensiuni (10 cm), dar pot fi deosebiti dupa „marcajele" specifice. Femelele au capul, gatul, spatele si aripile de culoare gri, o dunga neagra la baza ciocului, pene albe, conturate de o dunga neagra verticala, sub ochi.
La suprafata, penele din coada au dungi albe si negre. Picioarele  sunt portocalii, iar ciocul este rosu. La masculi, culoarea ciocului este mai inchisa decat la femele. Pasarile domestice au ochi maronii, iar cele salbatice au ochi rosii. Masculii au o pata galben-maronie sau neagra pe fata (in dreptul "obrajilor") si pene maronii, cu pete albe, pe corp. De la gat si pana la piept au dungi albe si negre, iar la baza acestora se poate observa o dunga neagra.

Zebrele australiene se deplaseaza sarind de pe o creanga sau o stinghie pe alta. Uneori se opresc ca sa se curete cu ciocul. In timp ce ii "canta" femelei, masculul isi umfla penele din zona pieptului si a capului. Daca il place, femela il accepta, dand din coada. Nu toate „incercarile" au succes, asa ca se reproduc de mai multe ori.
Atat femela, cat si masculul participa la clocirea oualor, dupa care isi hranesc si isi protejeaza impreuna puii.

Este o placere sa privesti zebra australiana pregatindu-se pentru a se inmulti. Zebra australiana mascul  danseaza si canta pentru a atrage femela.

Inmultirea zebrelor australiene se realizeaza destul de usor. Cu toate acestea este important sa-i oferi un spatiu propice reproducerii si acesta sa fie ferit de traficul intens de oameni sau animale de companie.

Desi zebra australiana este pregatita pentru inmultire la varsta de 11-12 saptamani, este bine ca acest lucru sa se intample la 6-9 luni de viata.

Este importanta marimea coliviei si cu cat este mai mare, cu atat mai bine. In primul rand zebra australiana este o pasare careia ii place sa zboare, iar dupa ce puii ies din ou, pot ajunge sa existe 10 pasari in aceeasi colivie, deci spatiul este important.

Iata care este programul:

Perioada de incubatie la zebra australiana dureaza 14 zile.

In ziua a 8-a este important sa legi o banda , inel (inscriptionat cu data ziua, luna, anul eclozarii pasarii, un numar personal alocat pasarii, initialele numelui dvs etc) pentru a diferentia pasarile si pentru a tine o evidenta clara privind data eclozarii, parintii pasarilor dvs etc.

La 21 de zile, puii vor iesi din cuib.

La 4 saptamani, puii de zebra australiana vor incepe sa manance singuri.

La 5-6 saptamani penajul va incepe sa se dezvolte, iar ciocul va deveni portocaliu.

La varsta de 5-6 saptamani va trebui sa muti puii de zebra australiana in alta colivie.